Telekom sektörünün serbestleşmesi ile birlikte sektörde hizmet veren operatör sayısı 200’ü aştı. Mevcut ve yeni servis sağlayıcılar, abone kazanmak ve yeni gelir olanakları yaratmak için yatırım yapmaya başladılar. Önümüzdeki yıl, yapılan bu yatırımlar sayesinde pazar hacmi büyürken servis çeşitliliğini de artıracak. 2005’te 1 milyon olan ADSL abone sayısı 2006 sonunda 2,5 milyonu aştı. Türk Telekom’un son olarak gerçekleştirdiği PC ile ADSL paket satış kampanyası ile bu sayının gittikçe artması bekleniyor. Bu bağlamda Türkiye’de geniş bant erişimde önemli bir büyüme öngörülüyor.



Wi-Max lisanslarının verilmesiyle birlikte mobil iletişimde yeni oyuncuların ortaya çıkmasına tanık olunacağını kaydeden Nortel Netaş Genel Müdürü C. Müjdat Altay, “Küresel eğilime baktığımızda mobil hat gelirlerinin sabit hat gelirlerine oranla daha hızlı arttığını görüyoruz. Türkiye için de aynı durum söz konusu. Geçtiğimiz yıl 43 milyon olan mobil telefon abone sayısı bugün itibarıyla 50 milyona ulaştı, yüzde 60’lar seviyesinde olan mobil iletişim penetrasyonu yüzde70’e yaklaştı. Böyle bir ortamda, sabit hat operatörleri, yeni gelir kaynağı yaratmak ve abonelerine yeni servisler sunmak için teknoloji yatırımları yapacaklar.



2007’de önümüzdeki en büyük fırsat, genişbant üzerinden yeni nesil, katma değerli ve kişiselleştirilmiş servisler sunmaya odaklanması olacak. Her yerden erişilebilir gerçek zamanlı ses, görüntü ve çokluortam işbirliği gibi yenilikçi servisler yaygınlaşacak. Özellikle sabit hatlardan mobil servisler verilmesini sağlayan IMS yani IP tabanlı çokluortam sistemi teknolojileri ile eğlence ve çalışma ortamlarını birbirine yakınlaştıran IPTV servislerini 2007 yılında sıkça duyacağız.



Yakın bir gelecekte telekom operatörleri IPTV teknolojisinin yeteneklerini kullanarak tümleşik ses, veri ve görüntünün (üçlü servis) yanında son kullanıcının mobil cihazına doğrudan üçlü ve etkileşşimli TV gibi dörtlü servisleri de sağlayabilecekler” dedi.

2007 yılı Türkiye'de telekom sektörü gerçekten hareketli olacağına dikkat çeken Netone Telekom Genel Müdürü Cem Çelebiler, “Bu yılda DSL pazarına nihayet rekabet gelecek.

Genişbant penetrasyonu da artacak. Telefon pazarında da rekabet daha etkili olacak ve müşteriler daha rahat alternatif operatörleri tercih edebilecekler ve VOIP de yaygınlaşacak” şeklinde konuştu.



2007 yılı için UMTH pazarında en belirgin gelişme beklentisinin A tipi lisansların hayata geçirilmesi olacağını belirten Doğan Telekom Genel Müdürü Cem Erkun, “Kullanıcılar 0 ve 00 ile başlayan tüm uzak mesafe aramalarını bu hizmetler sayesinde çok avantajlı fiyatlar ile yapabilme olanağına sahip olacak. A tipi operasyonun başlaması ile pazarın devamlı ve düzenli bir şekilde büyüyeceğine, telekom sektörü içerisinde önemli ve büyük bir yer alacağına inanıyoruz. 2007 için diğer bir beklentimiz de, ADSL pazarının bir kat daha büyümesi” şeklinde konuştu.



Erkun, “2007 yılında 3G, Wi-Max, Wi-Fi, yerel ağın bağlantısızlaştırılması gibi pek çok konu netleşmeyi bekliyor. Hatta Uzak Mesafe Telefon Hizmeti operatörlerinin şehiriçi görüşme yaptırması izni de buna dahildir. Bu hizmeti de verebildiğimiz zaman, tam olarak alternatif operatör kimliği edinmiş olabileceğiz. Öte yandan, GSM sektöründe rekabetin artması bekleniyor. Özellikle Telsim-Vodafone’un altyapı yatırımlarını tamamlaması 2007 içerisinde gerçekleşirse, çok hareketli günler bizi bekliyor demektir” dedi.



Olumlu bir yıl geride kaldı

2006 yılının telekom sektöründe hem işletmeciler hem de müşteriler açısından olumlu geçtiğine değinen Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, “Koç.net olarak, kurulduğumuz günden bu yana altyapımızı güncel tutmak ve yeni hizmetler vermek için sürekli yatırım yapıyoruz. 2006 yılında yaptığımız yarım milyon dolarlık altyapı yatırımımız ile kendi omurgamızı yedeklemiş olduk. Böylece kesintisiz iletişim konusundaki iddiamızı yüksek sesle söyler hale geldik. Özellikle rekabetin yoğunlaştığı bir ortamda altyapı kalitesi bizler için çok önemli bir güç” dedi.



2006 yılını dolar bazında yüzde 86 büyüme ile kapattıklarına değinen Akarca, “65 bin abonemiz var. 2006 yılı bizim için çok verimli bir yıl oldu. İnanıyoruz ki 2007 yılı da hem telekomünikasyon sektörü hem de bizim için oldukça hareketli geçecek. Bu sene de yeni hizmetlerle büyümeyi hedefliyoruz, şu anki planlarımıza göre yüzde 56'lık bir büyüme ve 150 bin aboneye ulaşacağız” şeklinde görüş belirtti.



Gerçekçi planlar yapıldı

2007 olumlu baktıklarını aktaran Millenicom Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Cora, “2006’yı kısaca değerlendirmek gerekirse, geride bıraktığımız yılın, sektör için önceden yapılan iş planlarının daha gerçekçi seviyelere oturduğu bir dönem olduğunu belirtebiliriz. 2006 senesi UMTH sektörü açısından bazı operatörlerin olgunlaşmaya başladığı, bazı operatörlerin ise pazardan çekilme kararı aldıkları bir yıl oldu. Sektörde faaliyet gösteren şirketler artık fazla iyimser iş planları yerine daha gerçekçi planlar yapmaya başladılar. Bunun yansımalarını 2007 yılında göreceğiz. 2006 için sektördeki en önemli konulardan biri müşteri memnuniyeti seviyesiydi ve bu konu gündemdeki yerini bu sene de korumaya devam edecek” dedi.

Telekom sektörü için kritik alanlardan birinin KOBİ’lere sunulan hizmetler olduğunu da belirten Cora, “Hangi sektörden olursa olsun, şehirlerarası ya da milletlerarası görüşme trafiği olan tüm şirketler telefon faturalarında indirim sağlamak için UMTH’ler tarafından sunulan hizmetlere daha fazla yönelecekler. Aslında bu durum tabii ki yalnızca KOBİ’lerle sınırlı değil. Benzer bir ticari yaklaşımı olan tüm firmalar iletişimi giderlerini minimize etme çabası içindeler” şeklinde konuştu.



Tam anlamıyla rekabetin tesisi önemli

Türkiye’nin 2007 yılında telekom sektöründe büyük bir atılım yapmaya hazırlandığını belirten Probil Network Çözümleri Direktörü Necmi Ön, “Bu atılımın en büyük temeli hemen hemen her alanda rekabetin tesis edilmesi olacaktır. Bu rekabetçi piyasa şartları sayesinde sektöre giren şirketler müşterilerine hem daha yüksek bir servis kalitesi vermeye çalışırken hem de verdikleri servislerin içeriklerini de genişleterek rakiplerine üstünlük sağlamaya çalışacaklardır” dedi.



Telekom operatörlerinin abonelerine daha geniş içerikli hizmet verebilmesi için öncelikli olarak aboneye uzanan sabit hattın kullanımının Alternatif operatörlere de açılması gerekiyor. 2007 içinde bu konuda da adım atılması beklendiğine değinen Ön, “Bu sabit hat, alternatif operatörlerin de kullanımına sunulduğu zaman sabit telefon hizmeti, ADSL ve hatta ses, görüntü, veri iletimine olanak sağlayan triple play hizmetlerini kimden almak istediği konusunda abonelerin birçok seçeneği olabilecektir” şeklinde konuştu.



 



Telekomünikasyon penceresinden 2007



2007 yılında, telekom sektöründe, alternatif operatörler perspektifinden bakıldığında özellikle A tipi UMTH ve altyapı oluşturma yönünde bir hareketlenme beklendiğini kaydeden T-Systems Telekomünikasyon Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu, “Bunun yanında, regülasyonların gelişimine bağlı olarak genişbant hizmetlerde bir yaygınlaşma başlayabilir. Bilindiği gibi, şimdiye kadar UMTH operatörleri, A tipi lisansı ve taşıyıcı ön seçimiyle hizmet verebilme yetkisini tam olarak uygulamaya alamadılar. Bundan dolayı da son kullanıcılara -hem kurumlara, hem de ev kullanıcılarına- giderken bazı ek yatırımlar yapmak durumunda kaldılar. Bu yüzden de geniş bir kitleye ulaşmakta sıkıntı yaşadılar” dedi.



Kılıçoğlu sözlerine şu şekilde son verdi:

“A tipi lisans uygulamasıyla, telefon numarası çevrilmesi sırasında otomatik olarak istenen operatörün tercih edilmesi sayesinde, bu lisansa sahip olan bütün operatörler, aynı altyapı üzerinden hizmet verme imkanı bulacaklar. Bu da son kullanıcıya -özellikle ev kullanıcılarına- ulaşmalarında büyük avantaj sağlayacak. Bu sayede, bu tip şirketler, trafik sonlandıran şirket olmaktan çok, trafik gönderen şirket kimliğine bürünecekler. Tabii, bu da cirolarında önemli bir artışa yol açacak.”



İnovasyona dikkat

Önümüzdeki yıllarda telekomünikasyon sektörünü doğrudan etkileyecek konulardan birisinin, inovasyon olduğuna parmak basan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Filiz Karagül Tüzün, “Mobil iletişim cihazlarının kapasitesinin ve işlevlerinin her geçen gün artırılmasına yönelik inovatif gelişmeler, mobiliteyi ve tüm süreçleri hızlandırırken, yaşamı da kolaylaştırmaya devam ediyor.



Bu yıl olduğu gibi 2007 yılında da müşterilerimizin birbirinden farklı ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilecek nitelikte ürün ve servisler oluşturmak, hedeflerimizin merkezinde yer alıyor. Bu hedef doğrultusunda hareket ederek Ar-Ge çalışmalarımıza daha da ağırlık vermeyi planlıyoruz” dedi.



2007 yılında telekomünikasyon sektöründe atılmasını beklenen en önemli adımın 3G lisansları olduğunu da değinen Tüzün, “Turkcell olarak gerek altyapımız, gerekse bugüne kadar yaptığımız yatırımlar ile 3G’ye hazırız. 3G lisanslarının verilmesi ile müşterilerimizi iş dünyasından eğlenceye, sağlıktan ekonomiye geniş bir yelpazede birçok yeni uygulama ile tanıştıracağız. 3G, eğitimden sağlığa, bankacılıktan medyaya, hemen her alanda hizmetleri yalnızca mekandan bağımsız hale getirmekle kalmayıp, aynı zamanda daha etkin bir iletişim sağlayacak” şeklinde konuştu.