Dün Visual Radio ile yazdığım yazının ardından bugün yakın arkadaşım Tunç'un blog'unda bir başka radyo lansmanı ile karşılaşınca bir anda irkildim. Aman bu ne hız, bu ne şiddet, ne celal... (aslında konu itibariyle bu haberleri Tunç'un benden duyması gerek ama ben ondan duyuyorum, neyse Bu arada Atölye'de birbirinden güzel değerlendirmeler, fikirler var...tavsiye ederim) 



Şimdi gelelim habere... Vodafone ve Sony'nin lanse ettiği bu yeni ürünün adı "Radio DJ". Yapılan açıklamaya göre 3G handsetler de ve PC'ler de çalışacak olan  bu yeni teknoloji sayesinde kullanıcılar artık istemedikleri şarkıları duymayacak.



Dinleyiciler radyo'da çalan bir şarkıyı istemediklerinde "dislike" tuşuna basacaklar. Şarkı hemen bitecek ve bir daha asla o kişinin hesabında çalamayacak. Yani bu sistem kendi kendine öğrenen, akıllı bir sistem. Belkide "yapay zekaya sahip ilk katma değerli mobil servis". Daha da güzeli kişiye özel yayın yapan ilk ürün. İşte tüm bunlar geleceğin sinyalleri...



Her yeni teknolojide geleceğe bir adım daha yaklaşıyoruz. Artık verileni aldığımız genel yayınlar bitiyor ve müşteriye özel yayın devri başlıyor. Kişiye özel yayıncılık... Yakında TV'lerde böyle olacak.  İstediğin saatte, istediğin program....



Bu yeni radyonun yani Radio DJ'in 3  farklı yayın modeli var;



1) Önceden tanımlanmış kanallar: Bu modelde yayıncı kendi belirlediği içeriği dinleyicilere sunuyor. Dinleyici çalan şarkıyı "Like" yada "dislike" seçenekleri ile oyluyor. Eğer "dislike" seçilmişse şarkı bitiyor ve ertesi şarkı başlıyor.



2) Kişisel kanallar: Daha önceden oylanan şarkıların oluşturduğu kanallar. Kullanıcı oyladığı şarkılar ile  kendine özel farklı farklı kanallar tanımlayabiliyor ve bunları dinliyor. Yani yüksek rating alan şarkılar çalıyor, diğerlerinin adı bile geçmiyor.



3) Koleksiyon ve temalı yayınlar: Radyonun, müzik tarzları ve kategorilere yada özel günlere göre yaptığı yayınlar. Hip-Hop tarzı müzik yada yılbaşı müzikleri kanalı... gibi



Bu servise hem PC'den hemde cepten aynı kalitede ulaşmak mümkün (high quality stereo). Servisin benim beğenimi kazanan bir diğer yönü ise ücretlendirme politikası...



Bir önceki VisualRadyo yazımda 4 farklı ücretlendirme modeli önermiştim. Burada da o modellerden üçüncüsü ile karşılaştım.  Aylık sabit ücret ve istediğin kadar dinle. (Bu ücretlendirme modelinin bilinmeyen bir yanı yok, zaten  burada ki başarı ürün ile bu modelin uyumu)



Bunun haricinde ki hiç bir data trafiği için kullanıcıdan para alınmayacak. Zaten kullanıcıyı oylama yaptığı "like" ve "dislike" tuşları ile ekrana bağlamışken, o ekranda daha nice kurgular, satışlar ve CRM'ler yapılır.  Zaten yapılan açıklamada görüntülü arayüzde çalan şarkının mp3 yada diğer formatlarda anında satılık olacakmış.

 

Vodafone'un Radio DJ servisi ilk olarak 6 ülkede, önümüzde aylarda hizmete sunulacak. Bunlar İngiltere Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz ve İspanya. Bundan sonraki zaman diliminde (2006 sonuna kadar) 14 ülkede daha hizmet verip, toplamda 20 ülkeye yayın yapıyor olacaklar.



Vodafone daha önceden Universal ile içerik ortaklığı yapmıştı. Sony ile yapılan bu ortaklıktan sonra ellerinde ciddi bir içerik birikti.Bu içerikler ile radyoculuk yapmak o kadar da zor olmasa gerek.



Bakalım müşterinin bu servise olan tepkisi nasıl olacak. Bir kaç ay içerisinde anlarız....