GSM sektörünün son 13 yılda katettiği mesafede en önemli rollerden biri Turkcell'e ait. 13 yıl önce başlayan "Cep Telefonu" ile mekandan bağımsız konuşma özgürlüğü, bugün dev bir Türk markasının ortaya çıkmasına neden oldu. Lisans bedeli haricinde aradan geçen sürede 7 milyar dolarlık altyapı yatırımının yapıldığı 0 532 Turkcell markası, ulaştığı noktada 20 bin kişiye de istihdam sağladı.



Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Turkcell olarak 13 yıldan bu yana GSM sektöründe büyük yatırımlar yaptıklarını ve değerli bir marka yarattıklarını belirterek şunları söyledi: “Numara taşınabilirliğinin gelmesi ile tüketicilerin mağdur olma riski daha yüksek.” Turkcell'in bu konuya karşı olduğu ve ayak dirediği gibi iddialar ortaya atıldığını, oysa bunun gerçeği yansıtmadığını açıklayan Terzioğlu, “Biz sadece yönetmeliklere ve kanunlara uygun hareket edilmesini istiyoruz. Turkcell bugüne kadar lisans bedeli dışında altyapıya 7 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. 20 bine yakın kişiye iş imkanı sağladı. Çevre ülkelerde de birçok yatırım yaptı. 532 numarasının bir marka değeri var. Ve Turkcell çok değerli bir marka yarattı” şeklinde konuştu.

 



Öncelik sabit hatlar

Dünyada genel olarak öncelikle sabit hatlarda numara taşınabilirliğinin geldiğini ve daha sonra mobil hatlarda numara taşınabilirliğine geçildiğini dile getiren Terzioğlu daha sonra şu bilgileri verdi: “Dünyadaki uygulamalar böyle iken bizde neden öncelikle mobil operatörlerin numara taşınabilirliğini uygulamak için bastırıyorlar, anlamakta güçlük çekiyoruz.”



Turkcell’in çekincesi yok

Terzioğlu, tüketici açısından numara taşınabilirliğinin parasal bir avantaj yaratmayacağını ve şebeke içi görüşmelerin dakikasının ortalama 26 YKr, şebekeler arası görüşmenin ise 57.5 YKr civarında olduğunu kaydetti.



Turkcell olarak böyle bir konudan da asla çekinmediklerini ve pazar kaybetmekten korkmadıklarını ifade eden Terzioğlu, “Böylesi bir durumda diğer operatörlerden kaliteli hizmet almak için Turkcell'e doğru bir kayma olacağını öngörüyoruz. Çünkü o operatörlerde bulunan birçok abone aile içi numaralar dağıtıldığı için Turkcell'e gelemiyordu. Oradaki aboneleler biraz sabırlı olsunlar numara taşınabilirliği geldiği zaman Turkcell'e rahatlıkla geçebilecekler" dedi. Dünyada da numara taşınabilirliğinin çok fazla rağbet görmediğini kaydeden Terzioğlu, "Numara taşıma oranının bugüne kadar en yüksek olduğu ülke Finlandiya oldu. Orada da yüzde 8'i geçemedi. Avrupa ortalaması ise yüzde 5 civarında. Çoğu uygulamada da müşterilerin eski operatörlerine geri döndüğü tespit edilmiş" dedi.