Geçen gün Financial express'de çıkan bir yazıyı okudum. Büyük içerik sağlayıcı firmalarla biraz sohbet tarzında yazılmış bir yazıydı.



Yazının çoğunda içerik sağlayıcıların VAS pazarı hakkında ki görüşlerinden ve operatörlerin kendileri ile yaptıkları gelir paylaşım oranlarının düşüklüğünden bahsediliyor.



Yazıda bazı rakamlar dikkatimi çekti. 2005'de dünya genelinde VAS gelirleri mobil gelirlerin %10'unu oluşturmuş. Sanırım bu oran Türkiye'de biraz daha fazla... Genel olarak yapılan "Gelir Paylaşım Oranları" (GPO) ortalaması ise %25-35 arasinda. Oyunlarda ise bu oran %50'ler civarında.



2010 yılında VAS pazarının tüm dünya genelinde toplam 40milyar$ gelir yaratacağı belirtiliyor...



Yazıda ki GPO eleştirileri yeni bir konu değil, devamlı bir tartışma konusu. Aslada sonlanmaz. Sonuçta operatör de, sağlayıcıda iş yapıyor ve ikiside Homo-Economicus! Yani ortada bir para var ve herkes doğal olarak daha fazlasını istiyor.



GPO'nın düşüklüğü hakkında ki eleştiriler esnasında  ilk olarak NTT-Docomo'nun %90'lara varan GPO'su örnek verilir. Yazıda da aynı bu örnek verilmiş. Bu bence klişe ve doğruyu çok da yansıtmayan bir örnek.



Japonyada NTT'nin i-mode için GPO'sunun %90 civarı olduğu doğru fakat gözden kaçan şu ki, NTT bu oranı temel iletişim masrafları çıktıktan sonraki "kalan kısma" uygulamakta.



Örnek olarak bugün MT'si 4sms/8kontör'lük bir servisin (MO'da genelde FreeOfCharge) 2 SMS'lik bir baz iletişim oranı var. Tüm işlemlerden bu oranı düştüğümüzde kalıyor 2SMS. Yani NTT bu baz iletişim SMS'lerini paylaşmıyor.



2SMS'in %90'ı 1.8SMS yapar. Geliri Avrupa'da ki sisteme göre  dağıtırsak charge edilen 4SMS'in %45'i de1.8SMS yapar. Yani 1.8=1.8 !!!



Demeye çalıştığım şey verilen oranların normal olduğu yada düşük olduğu falan değil. Sadece olayın aslı verilen örnekte olduğu gibi değil. Yani anlaşılacak olan şu ki, Japonlar'da iş ortaklarına dünya genelinde uygulanan sistemden pek farklı bir sistem uygulamıyor.



Bana kalırsa pasta'da ki payı konuşmaktan ziyade pastanın yarıçapını büyütmeye çalışmak daha karlı olur.