Çok fazla beklentilerle hazırlanılan bir yıl olan 2006, Mayıs ayında yaşanan dalgalanmadan belirli ölçülerde etkilendi. Yine de düzenli büyümesini sürdüren pazarda Türkiye büyüme rakamı yüzde 21 oranında gerçekleşerek 22,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Pazarın 2007 yılında ise yüzde 17,5 büyüyerek 26,7 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor.



Seçim yılı olarak değerlendirilen 2007’deki cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler sektörümüzü daha temkinli olmaya itiyor. Sektör temsilcileri ikiye bölünmüş durumda 2007’ye umutla bakanların yanında özellikle vizyoner projeleri askıya almaya hazırlanan şirketler de bulunuyor. Kişisel bilgisayar tarafındaki şirketler 2007’ye umutlu bakanların başını çekiyor. Ancak özellikle kamu tarafında faaliyet gösteren kuruluşlar temkini elden bırakmamaya kararlı.



Dünyada ve Türkiye’deki eğilimler benzerlik gösteriyor. Mobil taraftaki gelişmelerin 2006’da olduğu gibi 2007’de de yoğun olarak devam edileceği düşünülüyor. Kişisel bilgisayar tarafından ise çift çekirdekli işlemcilerin 2006’ya damga vurmasının ardından uzmanlar 2007’de çetin bir çok çekirdekli işlemci savaşına hazırlıklı olmak gerektiğini belirtiyorlar.

Mobil dünya çok hareketli



JupiterResearch’ün mobil sektöründe çalışan yöneticilerin görüşlerini alarak Avrupa mobil pazarını değerlendirdiği Mart 2006 tarihli araştırma gösteriyor ki; alanda yaşanan hızlı büyüme eğilimine karşın, uzmanlar HSDPA ya da IMS (IP multimedia subsystem) gibi yeni nesil teknolojilerin yaygınlaşmasının 2008 ya da 2009’da gerçekleşeceğine inanmıyor. Bunun yanı sıra uzmanların çoğu yeni mobil servislerin kullanıcılar arasında benimsendiğinin farkında. Sektörde IMS, yeni nesil ağlar, SIP, HSDPA ve 4G gibi yeni nesil teknolojilerde hızlı gelişmeler yaşanıyor. Ancak mobil alan uzmanları bu teknolojilerde belirgin değişikliklerin 2008 ya da 2009’dan önce gerçekleşmeyeceğini öngörüyor.



Yine JupiterResearch’ün raporuna göre, içeriğin sayısallaşmasıyla akıllı cep telefonlarının sayıca artması, bunun yanı sıra Wi-Fi, Wi-Max ve IMS gibi yeni teknolojilerin yaygınlaşması pazarın sınırlarını zorlamaya başladı. Mobil operatörlere göre, mobil aramalar yüzde 30-45 oranında evden veya ofislerden yapılıyor. Bu doğrultuda mobil operatörler kullanıcıları cezbedecek bir takım paketler ve sabit-mobil VoIP seçenekleri yüzünden zorluklar yaşıyor. Yine de mobil operatörlerin kazanç elde edilmemesi durumunda Wi-Fi cep telefonlarına yatırım yapmayacağı tahmin ediliyor.



Rapora göre, kısa mesaj, e-posta, anında mesajlaşma (IM), görüntülü konuşma gibi birçok servis sabit ve mobil iletişim arasındaki sürdürülebilirliği güçlendirme özelliği taşıyor. Yine rapora göre, 1999 yılında Almanya merkezli O2 şirketi tarafından pazara sunulan Genion adlı sabit-mobil yakınsaması ürünü 3 milyon müşterisiyle en başarılı ürünlerden biri olarak gösteriliyor.