Geçenlerde yine mail kutuma gelen bir haber... Bundan böyle Gazi üniversitesinde olduğu gibi, Eskişehir Anadolu üniversitesinde de öğrenciler SMS sorgulaması ile notlarını öğrenebilecekmiş. Ama hangi öğrenciler? Sadece Avea hattı kullanan öğrenciler!!! Diğerleri öğrenemeyecekmiş. Diğerleri dediğim okulunun kendi öğrencileri, yanlış anlaşılmasın yani...
Konu Avea değil, Turkcell yada Telsim'de olabilirdi. Günün sonunda onlar birer operatör ve amaçları doğal olarak SMS trafiği yaratmak. (tabi eğer üniversitelerde ticari amaç gütmeden, teknolojik liderlik, hizmet öncülüğü yapmak gibi amaçları yoksa...) Ama konu öğrenciye, hizmetin verildiği kesime gelince bir durup düşünmek gerek. Ya çok mu zor bu tarz bir hizmetin tüm öğrencilere yönelik yapılması, herkesin bu servisten faydalanması, okulun kendi kendine böyle bir servisi halletmesi...
Duyanda diyecek ki operatör okula "SMS ile ışınlanma" servisi veriyor da (ama sadece kendi öğrencilerine) bunun reklamını yapıyor. Hayır değil. Bildiğiniz SMS ile not sorgulaması. Bundan 3-4 yıl önce dünyanın geri kalanında, hatta bazı yerli dershanelerde zaten olan bir sistem.
Kaldı ki bu olay bence (sebebi ise olayın baş rolünde öğrenci ve üniversite olduğu için) üzerinden gelir elde edilecek bir içerik değil. Birincisi aynı not zaten okulun web sayfası üstünde tutuluyor. Öğrenci gidip istediği an aynı sorgulamayı web (eğer destekliyorsa cep telefonu ile wap) üzerinden de yapabilir. Ha nedir ? Eğer model abonelik üstüne kurgulanmışsa, gidip sorgulamaya gerek kalmadan, notlar sisteme geçer geçmez öğrencinin cebine hop diye gelir. Bu işin tek artısı (tekrar ediyorum eğer sistem abonelik ise) zamandan tasarruftur, bu da üniversite koşullarında devede kulaktır. Çünkü dünyanın en hızlı yayılan bilgisi üniversiteler'de açıklanan notlardır. Anında bir arkadaşınız arar ve "bilmem ne hocanın dersi açıklanmış, kaç almışsın? " diye sorar...
Bu SMS ile not sorgulama işi bir türlü yayılmayan bir iş. Belki 4 yıldır operatör masalarında proje, dekanlık dolaplarında da teklif dosyası olarak durur. Aslında kendisi kurgu ve teknolojik altyapı olarak katma değerli servislerin en basiti, en temeli... Her ne kadar adı m-learning (mobil eğitim) başlığı altında yer alsa da, bu servisi herhangi bir bilgi sorgulama servisinden ayırt edemeyiz. Bu işin m-learning'le bir alakası yoktur.
Bu işi yapan firmalar var ve neredeyse hepsinin teklifinde öğrenciden para alınan ve okula kar ettirileceği öne sürülen bir model söz konusu...
Şimdi gelelim üniversite tarafına... Artık fakültelerinde IT yada bilgisayar eğitimi vermeyen üniversitemiz neredeyse yok. Varsın okullar bu projeleri kendileri yapsın. Zaten hem içerik kendilerinin, hemde ellerinde bu sistemi kuracak bilgi fazlasıyla var. Kaldı ki diğerlerinin müşteri gözüyle baktığı kişilerde bu eğitim kurumlarının kendi öğrencisi. (Bir okulun müşterisi öğrenci değil, olsa olsa sektörel eleman yetiştirdiği firmalardır...)
Bence okulların bu tarz bir girişimi, akabinde çok daha fazla açılımı beraberinde getirir ve bu basit servisle öğrenciden alacakları 3-5 YTL yerine, uzun vadede çok daha fazlasını kazandıracak servisleri ve teknolojileri geliştirecek deneyime sahip olabilirler.
Böyle bir servisin para olarak bir okula maliyeti 300-500 milyonu geçmez. Alınacak basit bir GSM modem (fiyatı 300 milyon) ile tüm bu işin altından kalkabilirler. Hemde operatör bağımsız olarak. Veritabanlarını herhangi bir 3.party'e açmadan. (bu durum maalesef hala okulların en büyük endişelerinden bir tanesi, bir çoğu bu tarz projeleri, sadece veritabanlarını outsource firmalara açmamak için geri çeviriyor)
Yani diyeceğim tüm bu proje denilen şey; modem içine konacak bilindik bir sim-card, modemin programlanması ve Database'e bağlanması... Hepsi bu !
Sistem ise basitçe şöyle kurgulanabilir;
Öğrenci kendi telefonundan "okul numarası" ve "öğrenci işleri şifresini" SMS ile sistem yollayıp kayıt olur.
Sistem eğer bu "öğrenci no'su" ile "şifre" birbirini doğruluyorsa, karşısında kişinin gerçekten o numaraya ait olduğu anlar ve bu kişiyi bundan sonra bu cep telefon numarası ile özleştirir.
Artık telefon numarası öğrencinin resmi numarasıdır ve iletişim kanalıdır.
Bu saatten sonra öğrenci kendi telefonu üzerinden, kendine okul numarasına ait olan tüm bilgileri veritabanından sorgulayabilir.
Örnek:
Öğrenci SMS'i (MO): "derskodu bilgi_türü" (CE424 not)
Sistem cevap (MT): Değerli öğrencimiz CE414 ders notunuz; V1:34, V1s.ort:44, V2:57, V2s.ort: 47, FNL: 60, HarfNotu: DC
Not: V1: birinci vize, V1sort ise birinci vize sınıf ortalaması olarak verilmiştir
Evet görüldüğü gibi sadece 110 karakterle bunca bilgiyi iletebiliyoruz. Bu da bilginin en uzun olduğu dönem sonu not bilgisi. İlk sınav sonuçlarında bu uzunlukta bir içerik tabi ki olmaz. Eğer sistemde güvenliği bir adım arttırmak istersek MO'nun (öğrencinin attığı mesaj) içine "öğrenci kayıt şifresinin" yazılması yeterli olacaktır.
Yapılan bu ek, öğrencinin web üzerinden yaptığı "öğrenci-no/şifre" eşleşmesi ile aynı seviyede bir güvenlik sağlayacaktır. Çünkü öğrenci zaten kayıt olurken kendi unique (tekil) bilgisi olan okul numarasını bir başka unique bilgi olan telefon numarası ile eşleştirmiştir.
Aynı sistemle öğrenci, devamsızlık, ders programı, hoca bilgisi, öğrenci işleri bilgisi.. vs. Okul kendi sisteminde dijital olarak sakladığı ne kadar bilgi varsa hepsini buradan paylaşabilir.
Olayın birde okul öğrenci bilgisi veritabanını her zaman güncel ve kullanılır tutma tarafı var ki, bu aklı başında bir okul işletmesi için bulunmaz bir altın fırsattır.
Aklıma gelen ilk ve en basit örnekler bunlar;
Bu veritabanına kayıtlı öğrenciyi notlardan haberdar ettiğin gibi, okul içi faaliyetlerden ve aktivitelerden de haberdar et.
Öğrencilerin cep no'larını git öğrenci işlerinde öğrenci bilgileri ile birleştir: Böylece okuduğu bölüm, adresi... vs vs hersey elinin altında.
Okul'un olağanüstü zamanlarında (kar, kış, kıyamet, tatil...vs) yaptığı açıklamalarını bu sistem üzerinden yürüt.
Öğretmenlerin bir web arayüzünden öğrenciye direk SMS ile ulaşmasına olanak tanı.
Mezun olduktan sonra bu bilgiler daha çok işe yarayacak. Bir okulun reklamını en iyi mezun ettiği öğrenci yapar. SMS ile bu öğrencilerin okuldan kopmasını engelle.
Okulda ki gelişmelerden haberdar et. (örnek: pilav günleri...)
Mezunların SMS ile diğer mezun arkadaşlarının bilgilerini sorgulamasına izin ver. En azından güncel bir mail adresi bile değerli ve de yeterlidir
Tüm bunlar birer telekom hizmetleri gibi gözükse de esasen en tembel (bilgisayarcı) öğrencinin bile SQL gibi bir dille modelleyebileceği basit bir veritabanı yapısı. .
Yani sonuç olarak üniversitelerin bu tarz basit işlerde çözüm ortaklığı için bir operatöre yada bir başka kurumsal şirkete ihtiyacı yoktur. Sadece Avea'lı öğrenci, sadece Turkcell'li bilmem kim...Markaların eğitime destek vermesini (sosyal sorumluluk yalanı altında) anlıyorum ama öğrencinin bir kısmını eleyip, kendinden hizmet alana böyle bir kolaylık sağlamasına kesinlikle karşıyım. Bahsi geçen bu servis dünyanın en kolay servislerinden biri olup, okulun öğrenciye verebileceği bir hizmet, bir kolaylıktır. Üzerinden para kazanılacak da bir olay değildir. Her okul kendi SMS ile bilgi sorgulama servisini en fazla bir hafta içinde çalışır hale getirebilir.
Umarım okullarımız zamanla mobil teknolojilerinin avantajlarını kendi süreçlerinde kullanabilir ve bu yazdıklarımın çok ilerisinde servisler geliştirirler.