Bilinen ama ulaşılamayan mobil servisler...
yazar:
ReF Saat:11:49PM (EET) tarih: March 13, 2006
Herkesin bildiği tek şey elinde ki telefon ile neredeyse her şeyi yapabileceği....
Binlerce içerik servisi, belki daha fazla sayıda hizmet servisi, bankadan alınan krediler , cepten kurulan arkadaşlıklar...vs ama nasıl?
Müşterinin tüm bu servislere (mobil bir haldeyken ihtiyaç duyduğunda) nasıl ulaşabileceği hakkında en ufak bir bilgisi yok. Zaten olmasıda mümkün değil çünkü böyle bir olay yok. Peki noluyor...
Müşteri istediği servisin ne olduğunu öğrenmek için geçiyor Web'in karşısına ve mobilite dediğimiz kral teknoloji, 17 inç bilgisayar ekranının karşısında tüm değerini kaybediyor. Çıplak krala dönüyor.
Mobilite'nin tüm esprisi, o kocaman aletlere bağlı kalmadan, hareketli bir şekilde tüm bunları yapabilmek. Zaten mobilite eşittir "hareketli olmak ve minimumla is görmek".
Ben zaten web'in başına geçtikten sonra (hardware ve software avantajlarından dolayı) telefondan yapacağım isi çok daha hızlı ve ucuza hallediyorum.
Bir şekilde mobil müşterinin diğer mecralara olan bağlılığını azaltmak gerek. Şu an için mobilite dediğimiz kavram, katma değerli servisler söz konusu olduğunda sadece kendi çöplüğünde kral.
Sadece Web degil, müşteri bir şekilde diğer mecralara da ihtiyaç duyuyor. Örneğin o an dinlediği müziğin ringtone'unu nereden, hangi numaradan alması gerektiğini bilmesi çok zor. Diyelim ki numarayı biliyor, SMS'in içinde yazacağı sorgulama kodunu bilmesi neredeyse imkansız.
Bu kişi, bu müziği sadece pazar günleri yayınlanan gazete reklamları yada TV ticker'larında yazan “polifonik için p.... yaz xxxx'e yolla” yazıları sayesinde almak zorunda olmamalı.
Zaten bu içerik TV'de reklam verilecek kadar çok para kazandırıyor mu? Sattığın şey 1 YTL, reklam verdiğin mecra TV ya da tam boy, renkli gazete sayfaları !!!! Sanırım hayır, çünkü yavaş yavaş eskiden gördüğüm gazete ilanlarınıda artık görmemeye başladım. Sanırım astarı yüzünden pahalı olmaya başladı.
Yok mu bu işin, mecra bağımsız, mobil odaklı bir pazarlama, bilgilendirme yolu. Sanırım mobil pazarlamanın yumuşak karnı bu olsa gerek. Kendini pazarlayamayan pazarlama: Mobile Marketing!!!
Bir şekilde bu servislerin reklam ve tutundurma faaliyetlerini daha efektif bir şekilde gerçekleştirmek gerekiyor. İç mecra, USSD ya da Bulk-SMS'in de çok işe yaradığını düşünmüyorum. Okuyup atıyorsunuz bir köşeye.
Zaten SMS gibi özel bir alanın bunca Spam'di, permission based marketing'di uyarılarına rağmen, hala operatör tarafından sabote ediliyor olmasını aklım mantığım almıyor.
Bunun için yakın zamanda bazı hamleler göreceğimiz kesin. Örneğin operatör portal'leri mümkün olan tüm içeriği tek bir çatı altında toplayıp, bu gereksinimi bir şekilde karşılamaya çalışacak.
Ama bu portal'ler sörf halinde olan ya da olmaktan rahatsızlık duymayacak müşteriyi tatmin ederken, zamana karşı mücadele eden ve belli bir hizmeti yada içeriği arayan müşteri için çok tatminkar olmayacaktır. Sonuçta cepten yapacağınız her arama için GPRS'e ödemeniz gerekiyor.
(Bu arada Portal'lerin hizmetten ziyade içerik satışına yönelmesi, dünyadaki örneklerin çoğunda uygulanan bir yöntem. )
Yani portal'ler umut verici, fakat yeterli değil. Daha fazlasına ihtiyaç var.
Bunun için belki Call Center hizmeti verenler var, hatta SMS ile sorgu hizmeti verenlerde...İkisinde de müşteriden gelen soruları bir takım arama yöntemleri ile cevaplamaya çalışan insanlar çalışıyor. Belki bir müddet için bu idare edebilir. Fakat günümüz teknoloji çağında, sistemin arkasına saklanmış, gerçek insanların tüm bu arama operasyonunu yürütmesi bana inovasyondan çok ama çok uzak geliyor.
Tüm içerik ve servislerin oldukça sofistike hazırlanmış bir kategorilendirme sistemine ihtiyaç duyduğu kesin. Bu bize çok yönlü hatta çapraz sorgulama yapabileceğimiz bir database imkanı sunacaktır.
Bunun yanında bazı resepsiyon hizmetler'de tasarlanmalı. Resepsiyon tabii ki müşterinin yaptığı sorgu ile database'e erişip, içeriğe en yakin yere bağlanmasına olanak sağlayan bir yapıdan ibaret.
Aynen bir arama motoru gibi çalışıyor. Fakat bu sistemler müşteri kimlik ve bazı anket bilgilerinden yola çıkarak sonuçları kişiselleştirebilen, hatta yapılan aramaları caller-id'ye göre hafızasında tutup, kiminne zaman ne aradığını (zamanla) öğrenen hafif yapay zekalı sistemler. Aranan içerik, servis yada konu başlığı ile ilgili en yakın opsiyonları en uygun sıra ile müşterinin önüne getiriyor.Fakat bu sıralama yada otomatik yönlendirmeler (ticari sebeplerden dolayı) çok düzgün çalışan algoritmalar ile belirlenmeli.
Ben tüm bunların haricinde Sim-Card'in da daha efektif kullanılabileceğini düşünüyorum. Acaba operatörlerin bu Sim-Card'ları uzaktan güncelleyebilme ihtimali var mi. Yani bu Sim-Card'lar read only mi, yoksa tekrar yazılabilir mi?
Eğer uzaktan bir erişim ile güncellenebilirse, belkide cihaz sahibinin en çok gezdiği Wap siteleri, en çok kullandığı servisler, operatör tarafından ölçülüp bu card'a bir “favorite's menü” altında eklenebilir.
Bunların favori erişimlerin yanına, geçmişteki transaction'lardan hareketle bu kullanıcının ileride kullanabileceği muhtemel servislerde eklenebilir.
Eğer bu alan canlı bir hale getirilirse, eminim ki telefon sahibi mümkün olduğu her vakit bu alanda gezecek ve yenilikleri ücretsiz olarak takip edebilecektir.
Bunun yanında operator tarafından gene ücretsiz dağıtılacak bir java magazine'de oluşturulabilir. Bu magazine'i kullanıcı her ay yada her hafta günceller. En büyük avantajı ise sayfaları okuması için kullanıcının online olmasına gerek yok. Telefon sabah saat 04:00'da kendini günceller. Sabahleyin kullanıcıya güncelleme hakkında bilgi veren bir SMS gelir.
Bundan sonra kullanıcı ister evde, ister yolda yürürken, ister otobüste GPRS bağlantısı olmadan bu magazini okur ve servisler hakkında bilgi sahibi olur. Beğendiği servisleri saklayabilir...vs
Sonuç olarak mobil servislerin kullanım detaylarının, müşteriye gene mobil bir haldeyken sunuluyor olması hem müşterinin bu servisleri daha sık ve kolay kullanmasına hemde bu servislerin daha mobil olmasına yol açacaktır.
Bahsettiğim sorun sadece ülkemizde değil, tüm dünyada var olan bir sorun... Bu soruna, kendini gerçekten "müşterinin sesine" adamış firmaların bir çözüm bulacağına inanıyorum.
Not: Bu sabah İnanç'tan (İnanç ve yaptığı güzel mobil işler hakkında daha sonradan birseyler yazacağım) öğrendiğim kadarı ile Simcard'lara uzaktan erişmek mümkün. Turkcell kendisinin sim64 kartını bu gece güncellemiş ve sabah'ta bu güncelleme bilgisini SMS ile yapmışlar.
Uzaktan erişimin mümkün olduğunu öğrendikten sonra geriye bununla ilgili başka birşey kalıyor. Buranın kişiye özel güncellenmesi. Yazıda da belirttiğim gibi kişinin gezdiği siteler, kullandığı servisler yani yaptığı haraketler bir CRM uygulaması ile ölçülüp, bu kişinin simcard'ına özel güncellemeler yapılabilir mi?