Yarın sevgililer günü... Nerdeyse her mağazanın vitrininde bir kalp, bir gül resmi ve her markanın nerdeyse bu güne özel bir kampanyası var. Yarın akşam tüm restoranlar el ele, göz göze olan çiftlerle dolup taşacak. Gerçi ben bu tarz dayatmaları pek doğru bulmam ama ekmeğini yediğimiz sisteme ihanet etmemek gerek.



Çok can sıkıcı olmak istemem ama bana kalırsa sevgililer gününde beraber olan bir çiften daha normal ve daha sıradan bir şey olamaz. Yani beklenen budur zaten. Halbuki işin asıl haber değeri taşıyan kısmı, sevgililer gününü yalnız geçirenlerdir...



Yalnızlıkları ile dalga geçenler, içinde bulundukları duruma üzülenler, sinirlenenler, eski sevgiliyi özleme durumları, bir yenisi için girişimler, sevgililer gününe karşılık bir gün öncesinden "dünya yalnızlar günü" gibi alternatifler üretmeler... vs. Bana kalırsa dünyanın en komik ve eğlenceli hikayeleri hep bugüne yalnız girenlerden çıkar.



Peki bu kişiler yani sevgilisi olmayanlarla, firmalar nasıl bir iletişim kuruyor. Benim gözlemlediğim sevgiler gününde yapılan neredeyse tüm kampanyalar çiftler için...



Bunun haricinde sevgililer günü ile alakalı mobil kurgular görmek pek mümkün değil. Sadece birkaç tanesine rastlayabildim. Onlarda genelde logo-melodi servisleri. Halbuki bu özel gün "chat & dating" yada MOSOSO (mobile social software) gibi servisler için bulunmaz bir fırsat.



Bu güne yalnız girenler için onlarca kurgu yapmak mümkün.



Örneğin sevgililer gününe yalnız giren kullanıcılar, kendileri için bir şans listesi hazırlasa... Bu liste tamamen kullanıcının beğendiği kişilerden oluşacak. ister bir, ister 20 tane olsun fark etmez. Beraber olabileceğini düşündüğü herkesin numarasını SMS ile sisteme gönderecek.



Servisin amacı, birbirinin şans listesinde olan iki kişiyi (hızlandırılmış bir şekilde) biraya getirmek.Zaten böyle bir servis yonja'da var. Bu biraz mobilize edilmiş bir hali.



A B'yi listesine almış. Eğer B'de A'yı listesine almışsa. İkisine de SMS! Bundan sonrası kurguya göre değişir... Mesela sistem liste oluşturmak için yollanan numaralardan extra ücret alamayacak ama birbirini listeleyen iki kişiyi gördü mü, bu bilgiyi bence iyi bir fiyattan satabilir.



"Listenden birisi senden hoşlanıyor. Kim olduğunu bilmek istiyor musun?"



Bunun haricinde ilanı aşk servisleri de olabilir. Gönderinin kimliğini saklı bir halde  diğer tarafla mesajlaşmak mümkün olabilir yada başka bir servis....Ne olursa olsun bu gün bence olduğundan çok daha zevkli olmalı. Madem dinamik bir gün o zaman çok romantizm yerine, eğlence olmalı... Nasıl ki yılbaşlarının en büyük eğlencesi piyango ve büyük ikramiyeler, bence bu günde de ilanı-aşk'lar olmalı...



Bu arada operatörlerin bu özel gün için yaptığı kampanyaları araştırdım.




  • Turkcell'in ana sayfasında tüm Aralık ayı boyu sevgiliniz ile konuşmanın 300 dakikası 100 kontör gibi bir kampanya var. Kampanyanın detayları gnctrkcll sayfasında verilmiş. Bu kampanyaya keşke SMS'te eklenseydi. Çünkü bana kalırsa çiftler için SMS'ler daha değerli, daha özel. Çünkü SMS bir anı olarak saklanabilen ve yıllar sonra bile tekrar tekrar okunabilen bir servis...




  • Telsim'in ana sayfasında bu güne özel bir bilgilendirme göremedim ama siteyi karıştırınca CepInfo servisinin 14Şubat'a özel bazı içerikler sunduğunu gördüm.




  • Avea'ın ana sayfasında da bir haber yoktu. Avea'nın sitesinde bir arama tuşuda olmadığı için her hangi bir bilgiye ulaşmam mümkün olmadı. Tarkan'la ilgili servisleri tanıtıyorlar.



Dünya'nın geri kalan kısmında ise kurgu olarak olmasada, reklam olarak en ilgi çekici sevgililer günü servisi tabiiki Virgin Mobile'dan geldi. Neden? Çünkü reklam yıldızları Pamela Anderson.




Zaten reklam nasıl başarılı olmasın ki; Pamela Anderson basın toplantısında gazetecilerin "How do u text?" soruna şöyle cevap veriyor;



"eeerm, I do it myself and I like it. Everywhere and all the time, and a lot - and my fingers do get tired"



Bu arada Virgin Mobile Canada bütün internet sayfasına bu güne özel bir tema ile tasarlamış. Ne güzel!!!