Medya Tava'da okuduğum bu haberi olduğu gibi aktarıyorum. Haber ile ilgili yorumum ise aşağıda... Sizinde fikirlerinizi, düşüncelerinizi bekliyorum



Turkcell aboneleri bayramda rekor kırdı

23.01.2006



Turkcell aboneleri, yeni yıl gecesi ve Kurban Bayramı'nın ilk gününde yakınlarıyla iletişim kurmak için gönderdikleri milyonlarca mesajla şimdiye kadar ki en yoğun SMS trafiğini yarattı.



Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, yılbaşı gecesi Turkcell aboneleri bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 59 milyondan fazla SMS gönderdi.



Kurban Bayramı'nın ilk günü olan 10 Ocak 2006'da da rekor sayıda SMS gönderimi yapan aboneler, geçen yılın Kurban Bayramı'nın ilk gününe kıyasla yüzde 43'lük bir artışla yaklaşık 90 milyon SMS gönderdi.



Konuya ilişkin bir açıklama yapan Turkcell Katma Değerli Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar, ”Abonelerimizin bir kez daha yılbaşı ve bayramda yakınlarıyla iletişim kurmak için Turkcell'in güçlü altyapısını ve SMS servisini tercih ettiğini gördük.



Yeni teknolojilere kolaylıkla adapte olan Türk insanı ve ülkemizdeki genç nüfusun yoğunluğu, bizleri yeni katma değerli servisleri sürekli olarak pazara sunmaya teşvik ediyor” dedi.”



   Bayramda atılan mesajlar ile ilgili olarak daha önceki yazıların birinde de bir seyler söylemiştim. Bana kalırsa bu rakamlar gerçekten büyük bir başarı göstergesidir. Hatta bunları birer “case study “olarak incelemek gerek. Neden? Çünkü insanların yıllardır süre gelen bir alışkanlığı değişti. İnsanların alışkanlıklarını değiştirmesi gerçekten zor. Hatta bu olası değişikliler başka birinin de dahil olduğu bir iletişim süreci ise bu daha da zor.



Evet, geçmişi bırakıp bugüne döndüğümüzde elimizde bayramlarda ve diğer özel günler çılgınca mesajlaşan bir kitle var.



Bildiğim kadarı ile bayramlarda yapılan "SMS iletişimi" operatörlerin tetiklediği bir model değil, kendiliğinden bir kültür halini aldı. Artık olgunluk evresine ulaşmış bu kültür ve alışkanlığa, ufak hamlelerle de olsa biraz yön vermenin akıllıca olacağını düşünüyorum.  Benim aklıma  gelenler şimdilik bunlar. Ama daha iyi fikirler bulmak  için biraz daha zamana yani kuluçkaya yatmaya ihtiyaç var



 


   


  • Yollayan kişinin herkese farklı içerik, mesaj yazabileceği bir model sağlamak…

  • En azından mesajın başına gelebilecek olan AD-SOYAD değişkenini opt-in olarak sunmak. Herkese aynı mesaj gidiyor ama mesajın başında alıcının telefon rehberindeki sabit adı gözükecek.

  • MMS alışkanlığı kazanılması için bu günlerde MMS tutundurma çalışmaları yapmak. (indirim, promosyon...vs)

  • Gelen tebrik SMS'ine otomatik olarak cevap verebilmek. Hatta bu işi kullanıcıya gerek kalmadan operatörün kendisinin yapması.

  • Bayramın sonunda hat sahiplerine email ya da posta ile "Bayram Tebrik Raporu" sunmak. Raporda, "hat sahibinin" kimlere tebrik sms'i attığı, kimlerin ona cevap verdiği, kimlerin vermediği, kimlerin hat sahibi onu tebrik etmeden ilk olarak tebrik ettiği, toplam kaç mesaj atıldığı, kaç mesaj alındığı... vs gibi bilgiler yer alabilir ve bu bilgiler gerçekten farklılık yaratacak bir servis içeriği olabilir.

  • Bu özel günlerde müşteri belli bir fiyat ödeyip, sınırsız ya da çok sayıda mesaj satın alabilir



Bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün...



SMS madem bu özel günlerde bizim kendimizi ifade ettiğimiz tarz oluyor, o zaman onu daha yaratıcı ve özel yapmak servis sağlayıcıların elinde... Çünkü özel günler özeldir. Bayram gazetesi de özeldir, bayram ziyareti özeldir, bayram şekeri de… Bayram SMS’i ?





Not: Bu özel günlerde MMS ile eski nostaljik kartpostallarda olduğu gibi resim&text olarak mesaj yazmak yada kişinin kendini video'ya çekip  vermesk gerçekten çok farklı ve hoş yöntemler. Bence MMS'in tetikleneceği bir dönem de bu özel günler...