Daily record sitesinde yazılmış bir yazıda içeriğin gerçek bedelinden bahsediliyor. Genelde bir içerik (ringtone, realtone, mp3...vs) alırken karşımıza hep sabit bit fiyat çıkar.



Bu içeriği indirirken charge eden GPRS fiyatı ise hep gözardı edilir. Bu maliyet bazen öyle bir boyutlara çıkıyor ki, satın alınan içeriğin bedeli nerdeyse iki katına varıyor.



Avrupa'da ki GPRS ücretleri gerçekten ülkemizde verilenden çok daha fazla ama ben genede turkcell'in sayfasından aldığım GPRS ücretleri ile 3megabyte'lık bir mp3'ün (3 mgbyte herhangi bir mp3 için minumum dosya boyutlarındandır) indirme maliyetini hesapladım.



Turkcell'de 5 megabyte'a kadar kullanım fiyatı; kilobyte başına 0,00175 YTL. Kontör hesabı yaparsak sabit bir fiyat var: 60kilobyte=1 kontör



Buna göre 3mgbyte'ın faturalı hatta ki sadece ulaştırma bedeli: 5,376 YTL



Hazırkart'ta ise= 51 kontör



Gerçekten çok pahalı. Neye göre pahalı dersek.



Bugün, içinde ortalama 12 şarkı olan yerli CD 10 YTL (bir şarkı ortalama 1 YTL bile değil) ama bir mp3'ün GPRS üzerinden maliyeti 5YTL.



*Kaldi ki buna mp3'ün satış fiyatı dahil değil.



Yani nerdeyse bir mp3 bir CD fiyatına geliyor...



Umarım ücretlendirme politikalarının ve vergilerin (dünyanın en yüksek iletişim vergisine sahibiz) bu hale getirdiği fiyatlar, bu sektörün geleceğini yok etmiyordur...



Not: Yazıda Turkcell'in GPRS ücretlerini incelememin sebebi Türkiye'de en fazla sayıda aboneye hizmet veriyor olmasıdır.