2006'ya az bir zaman kala, bu yıl bana göre Türkiye pazarında yaşanacak muhtemel gelişmeleri ve servis örneklerini yazmak istedim. Dediklerimin yarısı kesin doğru çıkacak ama hepsi çıkarsa çok felaket vurdum voleyi, benden söylemesi...



1. Lokasyon Bazlı Servisler: LBS aslında “en yakın eczane” gibi hücre merkezli sorgulamalı servisler hariç kullanıcının yeni tanışacağı bir teknoloji. Giriş niteliğinde servislere ve bu “öncü servislerin” tanıtılması için yapılacak tutundurma çalışmalarına tanık olacağımızı düşünüyorum.



GPS destekli cihazlara yönelik (yol tarifi haricinde) yeni uygulamalar olabilir. Bu arada Türkçe destekli GPS cihazlarının satışının artacağı ve buna paralel olarak bu pazarın bir takım içerik ihtiyacı belireceğini düşünüyorum. Eğer bir şekilde, bu iki pazar arasında bir yakınsama olursa, ilk meyvelerini cep telefonu üzerinden harita satışı olarak verebilir.



Üçüncü ya da son çeyreğe doğru LBS destekli oyunlar ve bazı networking uygulamaları piyasaya sürülebilir.



2. SMS: VAS pazarının ana sürücüsü her zaman SMS. Zaten bu pazarda her şey onunla başlamıştı. Trend’lere baktığımız vakit, logo-melodi servislerinin hem müşterinin azalan hevesi hem de gelişen teknolojilerin uygulamalara getirdiği değişikliler dolayısıyla bir düşüşe geçeceğini söylemek mümkün. Fakat ortamda ki operatör rekabetinin tetikleyeceği birçok yeni servis müşterinin beğenisine sunulacak.



3.Yüz Tanımlama: Web tarafında gelişen örneklerin mobil tarafa uygulanmasına sadece birkaç pixel kaldı. İlk başta MMS ile yollanacak foto’ların üzerinde oynama yapılması gibi eğlenceli servislerin çıkması muhtemel. Daha sonra ise daha sofistike servisler çıkabilir.



4. MMS: MMS’in müşteri gözünde ki algısı sanırım “pahalı” kelimesinden ibaret. Neden derseniz iki sebebi var. Birincisi gerçekten fiyatının yüksek olması... İkincisi fiyatı ne kadar indirirseniz indirin bu algıyı değiştirme ihtimali düşük. Neden? Çünkü hala kimse MMS ne işe yarar bilmiyor ve müşteri gözünde ne işe yaradığı bilinmeyen bir ürün, fiyatı ne olursa olsun pahalıdır. MMS çektiğin resimleri yollamak haricinde bir uygulama olmadı, böyle giderse olamayacakta… Kullanıcının MMS’in kullanıldığı birkaç yaratıcı ve işe yarar servisle karşılaşması gerek(Burada sorumluluk tamamen operatör ve fikir dolu beyinler). MMS’in gerçekten bazı boşlukları dolduruyor, ihtiyaçları karşılıyor olması gerek.



Fotoğraf içerikli yazılım teknolojilerinin de çok gelişmemesi bu ürünün kullanım alanını etkiliyor. Fakat yüz tanıma teknolojilerinin kullanılmaya başlaması MMS tarafında da yer bulacak ve MMS’i biraz daha popüler bir hale getirecektir



 5. Mobile Marketing: MMA’in geçtiğimiz günlerde, Türkiye’de kurgulanmış ve uygulanmış 3 farklı mobil pazarlama çalışmasını “case study” olarak incelemişti. Bu sayının gelecek sene artacağını düşünüyorum. M-pazarlama dünyada daha fazla kullanım alanı bulacağı gibi ülkemizde de giderek daha çok başvurulan bir yöntem olacak. Tutundurma faaliyetlerini bünyelerinde bulunduran iş çevreleri zamanla m-marketing’den daha da haberdar oluyor. M-pazarlama kendini kendi marketingini yapmaya başladı ve tasarım, kurgu tarafında tecrübe arttıkça daha yaratıcı servislerin çıkmaması içten değil. 2006’da daha çok mobil pazarlama kurgusu, daha çok ürün tanıtacak bize



Bu arada CRM için data toplama kolaylığı ve bu veriler ile 121 pazarlama yapma fırsatları m-pazarlamanın popülerleşmesi için diğer sebepler…



6.Telefon Virüsleri: Smart-Phone satışlarının artması ile bu cihazları etkileyen virüsler ve bu virüsleri engellemeye çalışan virüs programları gündem de daha fazla yer bulacak. Bu virüs programları başlı başına birer içerik… Mobil olarak satın alınıp, kurulabilir ve gene mobil olarak destek verilebilir.



Bunun haricinde piyasa da olası bir “kişisel bilgileri çalan” bir virüs vakasında, telefon ile kredi kartı alışverişi başlamadan biter. 



7. Mobile Video: Bence bu sene olgunluk dönemi yaşacak servislerden biri olacak. Operatörler promosyon niteliğinde ki servislerini piyasaya süreli baya bir süre geçti. Artık mobil video ile yeni içerikler izleyeceğiz.



8. MP3: Hepimiz MP3 ve Mobil Cihaz yakınsamasının farkındayız. Bu sene yüksek hafızalı diğer modellerinde çıkmasıyla, kullanıcılar daha çok MP3 satın alacak ve dinleyecek. Burada ki en büyük kaosun; “şarkının tamamını, en kaliteli şekilde satın alırken istenen fiyata karşılık, aynı şarkıya bir realtone ya da ringtone olarak istenen yüksek fiyat” olacağı kanısındayım.