Vodafone ve BSkyB (British Sky Broadcasting Group PLC-satellite TV operator) 1 Kasım'san itibaren İngiliz 3G kullanıcılarına Mobil-TV hizmeti vermeye başladı. Toplam 19 kanal, 2 farklı paket üyeliği ile sunulmuş.  http://www.vodafone-i.co.uk/live/live_tv.htmlEğlence/müzik: Sky One, Sky Movies, MTV (2 kanal), Living TV, Discover Lifestyle, Nickelodeon, Paramount Comedy, Cartoon Network, Bravo, Biography Channel.



Haber/spor: Sky News, CNN, Bloomberg, At the Races, Sky Sports, Discovery Factual, National Geographic, History Channel. Servisin kullanımı Ocak 2006'ya kadar ücretsiz. Ocak ayından sonra iş değişiyor tabi. Paket aboneliği sistemine  göre aylık ortalama 5 UKP ($9) bir ücret alınacak.

 

Başka bir İngiliz Telekom operatorü Orange'ın da Mobil-TV servisi var. İkisini karşılaştırdığımız vakit Vodafone içerik ve fiyat olarak öne geçiyor. Orange bence çokda önemli olmayan Fashion TV/Extreme Sports/Celebrity Love Island gibi kanallar sunuyor. Zaten toplam 9 tane kanalı var. Ücret 10 UKP/m (Vodafone'un iki katı).



Vodafone'un dediğine göre mevcut 250bin 3G abonesinin çoğu bu servisi kullanıyormuş. Aralık ayında yani servis ücretli olunca kaç kişinin bunu kullanacağını gerçekten merak ediyorum. İngiltere'de ARPU aylık 22 UKP civarında, 3G ARPU'su ise 35 UKP. Eğer 3G kullanıcıları harcamalarına extra'dan bir 5UKP daha koyarsa ne mutlu Vodafone'a. İngiltere'de servisi kullanan arkadaşlarımdan kullanım hakkında bilgi aldım. Onlar eğlence servisine abone olmuşlar. Eğlence servisinde bir tane bile haber kanalı olmamasını eleştiriyolar. Birde yayın kalitesinin çok yüksek olmadığını. Yayın kalitesinde ki azalma önce seste sonrada görüntüde bozulmalar yaratıyormuş. Ama en büyük eleştiri kanal içerikleri ile alakalı. Malesef mobil Tv yayınları, gazete de yazan gerçek tv yayın akışıyla aynı değil (programlar geç başlıyor falan değil, yayın tamamen farklı..)



Benim fikrim şu aşamada bu tarz bir servis için kimse ortalama harcamasını (ARPU)  %15-20 arttırmaz. Sonuçta bu bir gerçek TV ortamı değil. Alternatif bir yayın.  Ben bunu uçaklarda verilen yemek hizmetine benzetiyorum. Kimse uçaklarda verilen yemeği, restaurantlarda verilenler ile karşılaştırmaz herhalde...Belki kısa bir zamanda operatörler yayın kalitelerini iyice artırır, içeriklerini iyi yönetirler ve de mobil-tv fiyatlarını verecekleri farklı reklam modelleri ile iyice düşürürler ise  kullanım daha da artar.



Sonuçta elde kişisel bir cihaz var, operatörün elinde ise müşterinin kişisel özellikleri, isteklerini, beğenilerini veren datalar... Kişiye özel yayınla müşteri beğenisi arttırılır,  kişiye özel yapılacak reklamlarla maliyetler düşürülürse  bu TV yayıncılığında ciddi bir devrim olur. Bildiğim kadarı ile
DVBH (Digital Video Broadcast Handheld) teknolojisi bu tarz kişiye özel uygulamalar ile real-time yayınları destekliyor.



Her ne olursa olsun cep telefonu diye baktığımız bu cihazlardan artık TV izliyor olduğumuz bugün, 5-10 sene önce hayal ettiğimiz geleceğin geldiği gündür.